Blog over agro-techniek en machinerijBlog over agro-techniek en machinerij


Over ons

Blog over agro-techniek en machinerij

Welkom op mijn blog! Ik zal me eerst eens voorstellen, mijn naam is Olaf en ik ben een 41-jarige boer die net buiten de grenzen in Duitsland werkzaam is. In mijn vrije tijd hou ik me ook bezig met het boerenleven door meerdere machines in beeld te brengen die gebruikt kunnen worden op het platteland. Mijn zoon heeft mijn boerderij overgenomen en mag nieuwe agro-techniek en machinerij uitproberen die ik heb aangeschaft. Ik ben altijd al tevreden geweest met mijn leven als boer, maar deze vader-zoon relatie maakt mij alleen nog maar meer gelukkiger! Dit hou ik allemaal bij op een pas geopende blog, kom maar kijken!

Archief

Recente artikelen

Kunststof lassen
21 maart 2018

Een van de meest gebruikte methodes van De Jo

Omheining voor paarden
16 maart 2018

Wanneer je een paard(en) hebt, dan kan je hem niet

Kunststof lassen

Een van de meest gebruikte methodes van De Jongh Pipesystems om kunststoffen te verbinden is kunststof lassen. Bijna alle veelgebruikte kunststoffen zijn lasbaar, zoals PVE, PP en PE. Bij kunststof lassen worden beide kunststof delen door middel van warmte plastisch gemaakt en met elkaar verbonden. Op deze manier versmelten beide delen als het ware met elkaar. Na het afkoelen wordt een uiterst stevige verbinding gevormd. Er zijn verschillende technieken om kunststof te lassen. De 6 meest gebruikte technieken zijn draadlassen, extrusielassen, stomplassen, hoogfrequent lassen, spiegellassen en moflassen.

Draadlassen

Met draadlassen wordt met behulp van een lasföhn hete lucht over de te verbinden kunststof delen en een lasdraad geblazen. Zo warmen alle delen gelijkmatig op. Wanneer alle delen plastisch zijn wordt de lasdraad in de kunststof delen gedrukt en wordt het geheel samengesmolten. Deze techniek is vrijwel altijd toepasbaar.

Extrusielassen

Wanneer je grote en dikke kunststof delen met elkaar wilt verbinden kan dat met behulp van een extrusielasmachine. Het apparaat verwarmt een lasdraad. Deze lasdraad wordt via een lasmond op een naad tussen twee kunststof delen aangebracht. De hete lucht uit machine verwarmt tevens beide kunststof delen. Extrusielassen is een zeer moeilijke techniek waar veel ervaring en kennis voor nodig is.

Stomplassen

Bij Stomplassen is geen lasdraad nodig en worden beide kunststof delen direct aan elkaar verbonden. Deze techniek wordt vooral toegepast bij zware plaatconstructies van 3 tot 30 mm dik. Stomplassen levert een bijzonder sterke verbinding op. Wanneer de techniek op de juiste manier wordt toegepast ontstaat een verbinding met 90% van de sterkte van het basismateriaal.

Hoogfrequent lassen

Hoogfrequent lassen wordt ook wel ultrasoon lassen genoemd. Bij deze techniek worden 2 kunststof delen door middel van geluidsgolven aan elkaar verbonden. Hoewel het resultaat een sterke verbinding is, is deze niet waterdicht. Kunststof lassen is een zeer snelle techniek, maar omdat de kunststof delen puntsgewijs met elkaar worden verbonden is deze techniek vooral geschikt voor plaatsen die niet zichtbaar zijn.

Spiegellassen

Deze techniek wordt voornamelijk toegepast bij het lassen van kunststof buizen en fittingen. Bij spiegellassen worden de 2 kopse kanten van kunststof buizen tegen een warmte element (de spiegel) gedrukt. Wanneer het materiaal plastisch is wordt de spiegel weg genomen en kunnen beide kunststof buizen aan elkaar worden verbonden. Bij spiegellassen wordt dus geen gebruik gemaakt van lasdraad. Na het afkoelen ontstaat een sterke, waterdichte verbinding.

Moflassen

Bij moflassen wordt gebruik gemaakt van een moflasfitting om 2 kunststof buizen met elkaar te verbinden. Met behulp van een speciale moflasmachine worden de 3 delen verwarmt en met elkaar verbonden. Bij deze techniek wordt dus gebruik gemaakt van een extra stukje kunststof.