Blog over agro-techniek en machinerijBlog over agro-techniek en machinerij


Over ons

Blog over agro-techniek en machinerij

Welkom op mijn blog! Ik zal me eerst eens voorstellen, mijn naam is Olaf en ik ben een 41-jarige boer die net buiten de grenzen in Duitsland werkzaam is. In mijn vrije tijd hou ik me ook bezig met het boerenleven door meerdere machines in beeld te brengen die gebruikt kunnen worden op het platteland. Mijn zoon heeft mijn boerderij overgenomen en mag nieuwe agro-techniek en machinerij uitproberen die ik heb aangeschaft. Ik ben altijd al tevreden geweest met mijn leven als boer, maar deze vader-zoon relatie maakt mij alleen nog maar meer gelukkiger! Dit hou ik allemaal bij op een pas geopende blog, kom maar kijken!

Archief

Recente artikelen

Kunststof lassen
21 maart 2018

Een van de meest gebruikte methodes van De Jo

Omheining voor paarden
16 maart 2018

Wanneer je een paard(en) hebt, dan kan je hem niet

Omheining voor paarden

Wanneer je een paard(en) hebt, dan kan je hem niet zomaar los laten lopen. Van nature zijn paarden vluchtdieren en zullen bij dreigende geluiden al op de vlucht slaan. Dit houdt in dat je voor het paard een veilige omgeving moet creëren, waar hij, mocht hij in paniek raken niet zomaar vanaf raakt. Daarnaast moet de eigenaar zorgen voor voldoende gras, voer en water voor het paard, hij moet zorgen dat een paard beschermd is tegen weersinvloeden door een schuilhok neer te zetten en moet hij zorgen een dier veilig staat en zichzelf niet kan verwonden. In dit laatste geval is de keuze van een omheining voor paarden heel belangrijk. Een paard kan zich namelijk, wanneer je niet de juiste omheining hebt, daar gemakkelijk aan verwonden.


Soorten omheining voor paarden

Er is een enorme keuze uit omheiningen voor paarden. Het belangrijkste hiervan is, dat de omheining stevig is, bestand tegen weersinvloeden en dat het paard zich niet kan verwonden. Daarnaast speelt ook het visuele aspect. Een omheining voor paarden moet er ook een beetje toonbaar uitzien, zodat niet de hele buurt tegen een lelijke of kapotte omheining aan moet kijken.

Prikkeldraad - Dit is een klassiek gebruikte omheining, die je nog veel ziet. Door middel van houten palen in de grond wordt prikkeldraad gespannen. Eventueel loopt er nog een stroomdraad doorheen, zodat het paard schrikt als hij tegen de omheining loopt en weer terug de weide ingaat. Prikkeldraad als omheining is alleen niet aan te raden. Dit om het simpele feit dat een paard zich met prikkeldraad zich wel heel snel kan verwonden. Het gebeurd zeer regelmatig dat paarden tegen de omheining staat omdat hij nieuwsgierig is. Dikwijls steek hij met zijn nek over de omheining heen. Wanneer de omheining dan van prikkeldraad is, dan hoeft er maar weinig te gebeuren om zichzelf te verwonden.

Gaas - Een wat minder gevaarlijke omheining is gaas. Gaas kan bestaat meestal uit ijzeren of stalen draden. Het is alleen afhankelijk aan de grote van de mazen in het gaas, hoe veilig deze omheining is. Een paard rolt regelmatig met zijn rug over de grond en dan is er een kans, dat bij te grote mazen, hij met een poot vast blijft zitten in het gaas. In veel gevallen zal een paard daar uitkomen, maar dan is de omheining wel beschadigd.

Houten hek - De meeste veilige oplossing blijft een houten hek. Palen in de grond op een bepaalde afstand van elkaar, worden met een dwarsbalk met elkaar verbonden. Een houten hek is duurzaam, het is stevig en vormt nagenoeg geen enkel risico voor het paard. Dit soort hekken zijn tegenwoordig ook in kunststof te koop, wat het hek nog duurzamer maakt.

Arfman